Detta är 5G

Datorer, smarta telefoner, bilar och hemelektronik – allt fler av de apparater vi använder i vardagen kräver en internetuppkoppling. Nu lanseras en ny generation datanät som ska göra det möjligt att koppla upp fler av våra prylar och göra dem snabbare.

Västeuropéer använder i dag i snitt sex gigabyte internettrafik i månaden bara genom sina smarta telefoner. Den siffran väntas öka rejält inom ett par år, i takt med att fler och fler av våra prylar kräver en uppkoppling.

För att mobilnäten ska klara mängden uppkopplade människor och prylar lanseras nu den nya generationens tele- och datanät 5G.

Hur är 5G bättre än 4G?

5G lanseras med löften om snabbare och mer pålitliga uppkopplingar än de tidigare generationers tele- och datanät kunde erbjuda, på både telefoner och andra apparater.

Till skillnad från 4G är 5G mer renodlat för mobilt bredband. Dessutom väntas batterierna hålla längre än med 4G.

Nedladdningshastigheten väntas i framtiden ligga på i snitt en gigabyte i sekunden, med möjlighet att ladda ned tio gigabytes i sekunden som mest. Skillnaden kommer till exempel att märkas tydligt när det kommer till att ladda upp och ladda ned tunga klipp och filmer.

Den nya tekniken kommer att få nya användningsområden inom bland annat industri och sjukvård.

När kommer det ut på marknaden?

5G-telefonerna ska komma ut på marknaden andra kvartalet 2019 och kommersiella nät väntas finnas runtom i världen till år 2022. I slutet av 2024 väntas det finnas 1,5 miljarder 5G-abonnemang. Tillväxten av 5G beräknas därmed gå fortare än vad tillväxten av 4G gjorde.

Källa: SVT Nyheter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:-( 
:unsure: 
;-) 
 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.