Digitala livet efter döden?

Så hur planerar man då för det digitala livet efter döden? I dag finns en del hjälpmedel för att det ska gå så smärtfritt som möjligt för dina anhöriga – och att ditt digitala eftermäle blir som du önskar.

Allra bäst är att se till så att någon anhörig du litar på får tillgång till dina lösenord. Även om det strider mot de flesta plattformars användarvillkor att låta någon annan logga in på ditt konto kan det vara bra för dina allra närmsta anhöriga att ha dessa uppgifter om det skulle inträffa något. På så sätt kan dina anhöriga exempelvis spara ned viktiga bilder eller annan information som kan vara svår att få tag i om de inte har tillgång till kontot.

Vill du inte ha detta nedskrivet på exempelvis en lapp går det att fylla i ett digitalt arkiv som dina anhöriga kommer åt via bank-id. Där kan du spara känslig information som blir tillgänglig efter döden. Fonus har Vita Arkivet, medan Sveriges Begravningsbyråers Förbund har Livsarkivet.

Om dina anhöriga av någon anledning inte vill engagera sig i ditt digitala liv går det att få extern hjälp. Här finns många olika tjänster att välja mellan, bland annat Efterhjälpen, som hjälper till att släcka ned konton efter döden.

Och genom tjänsten Dead Social går det till och med att säga ett sista farväl från andra sidan. Här skriver du ett inlägg som sedan postas efter din död. Du kan exempelvis schemalägga inlägg så att du gratulerar dina vänner och bekanta när de fyller år, även efter att du gått bort.

*Källa: PC för Alla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:-( 
:unsure: 
;-) 
 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.