Grattis Victoria & Daniel

Hemsk ledsen att vi inte kunde komma. Vi var tvungen att hämta hem Sarah från svärmor i Flisby, men vi hörde och såg mycket av era bröllop på tv och radion. Grattis till era giftemål. Hoppas ni får en härlig ’honeymoon’

Victoria och Daniel sa ”ja” i Storkyrkan. Både Victoria och Daniel grät när de avgav sina löften inför präst och församling i Storkyrkan i dag. Victoria var klädd i en vit, båtringad sidenklänning med en flera meter lång slöja. Till det bar hon kamédiademet – samma som drottning Silvia hade när hon gifte sig. Aftonbladets Jenny Alexandersson rapporterade direkt från kyrkan.

– Victoria var noga med att ta på Daniel genom hela vigseln. De är måna om varandra och väldigt fysiska, säger hon.

Silvia grät
Drottning Silvia var märkbart rörd inne i kyrkan.

– Hon hade tårar i ögonen under hela vigseln.

Vigseln var pampig och högtidlig, berättar Jenny Alexandersson.

– Man hörde flera säga att det var en upplevelse som var ”once in a lifetime”. Alla var imponerade av Victorias fina klänning. Det hördes ett ”åh” när hon kom in i kyrkan.

Vigseln följde svenska kyrkans tradition med bön och musik. Det första stycket som spelades under vigseln var en specialskriven hymn av Karin Rehnqvist. Stämningen var känslosam, brudparet tittade hela tiden på varandra och höll varandra i handen. Victoria strök under hela vigseln sin blivande man över handen. Hon kysste hans hand där de stod. Victoria var på bra humör och blinkade åt några av gästerna och prins Carl Philip. Det blev en brudöverlämning, från kungen till Daniel, precis som Victoria ville. Hon log när hon fördes fram och nickade mot gästerna.

”Man och hustru”
Ärkebiskopen Anders Wejryd talade till brudparet om vikten av att stötta varandra och om deras speciella situation som ett offentligt par.

– Er nyttighet i de stora sammanhangen blir kanske viktigast när ni kan stå för viktiga värden som hotas. Som hoppfullhet, sa han.

– Ni är nu man och hustru. Det är nu bekräftat offentligt.

Victoria blinkade åt Daniel under ärkebiskopens tal. Brudparet hade då redan gett sina löften. Daniel var först ut. Efteråt gav Victoria sina löften inför hela kyrkan:

Sa ”ja”
– Att dela glädje och sorg med dig, sa Victoria, som grät av alla känslor.

Victoria och Daniel höll varandras händer medan kören framförde ”Vilar glad i din famn”, tonsatt av Benny Andersson och med text av poeten Kristina Lugn. Vigseln avslutades med att Agnes Carlsson och Björn Skifs sjöng Jörgen Elofssons specialskrivna sång ”When you tell the world you are mine”.

Madeleine klädd i blått
Prinsessan Madeleine bar en puderblå blåsa som hade ett tajt liv och kjoldelen hade stor vidd med väldigt mycket volanger nedtill. Drottning Silvia bar en rosa vacker aftonklänning med spets och det brasilianska diademet. Daniel Westling hade på sig frack och kom till kyrkan tillsammans med prins Carl Philip.

Under vigseln assisterades ärkebiskopen Anders Wejryd av överhovpredikanten Lars-Göran Lönnermark, domprosten i Stockholms domkyrkoförsamling Åke Bonnier och av biskopen i Lund, Antje Jackelén.

Victoria hade särskilt bett om att det skulle finnas en kvinnlig präst med i kyrkan.

* källa: Aftonbladet.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:-( 
:unsure: 
;-) 
 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.