Hemliga Ikeabonusar går till skatteparadis

hemlikeabonus

Möbeljätten Ikea har ett hemligt bonussystem för 5-6 av bolagets toppchefer, med nyutnämnde vd:n Mikael Ohlsson i spetsen. Bonusarna betalas ut på konton i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna. Det avslöjar Veckans Affärer på sin webbsajt va.se.

Veckans Affärers avslöjande om de hemliga bonusarna är en skråma på bilden av Ikea, en bild som bolaget byggt upp genom åren med ”småländskhet” och ”snålhet” som bärande balkar.

Tidningen hänvisar till att Anders Dahlvigs lön för att leda Ikea var 7,2 Mkr medan Carl-Henrik Svanberg på något mindre Ericsson lyfte 26,6 Mkr. Något bonusprogram finns inte för den nya vd:n Mikael Ohlsson, det sa han i en intervju för Smålandsposten häromveckan.

Men VA hävdar motsatsen. Tidningen avslöjar ett hemligt bonusprogram för koncernens 5-6 högsta chefer. Bonusarna betalas ut till konton i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna i Västindien.

Veckans Affärer berättar om Ikeas omsättning på 220 miljarder kronor och den årliga vinsten som uppskattas till 10 procent, alltså cirka 22 miljarder kronor.

Pengarna slussas vidare till de olika stiftelser som Ingvar Kamprad grundat för att hålla ihop imperiet.

Veckans Affärers reporter reste till staden Leiden i Holland för att intervjua Ikeas nyutnämnde vd Mikael Ohlsson. Mikael Ohlsson, 51, tillträdde i höstas då han efterträdde Anders Dahlvig.

Mikael Ohlsson har gjort en lång karriär inom Ikea. Han började som mattförsäljare hos Ikea i Linköping för drygt 30 år sedan. Han blev varuhuschef i Sundsvall, marknadschef i Sverige, Belgien och Kanada med mera och var aktuell som vd redan för tio år sedan då Anders Dahlvig fick jobbet.

Veckans Affärer får inte träffa den nya vd:n och orsaken till det är luddig. Enligt tidningen verkar det som om Mikael Ohlsson vill träffa tidningen men stoppas av ”en odefinierad, tyngre makthavare”, underförstått Ingvar Kamprad.

källa: di.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:-( 
:unsure: 
;-) 
 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.