Hoppet är ute för 414 städer i USA

image

Säg farväl till Miami och New Orleans.

Oavsett hur mycket utsläppen minskar så kommer 414 städer i USA att sjunka, visar en ny studie.

– Man får bygga ett skydd eller eventuellt överge New Orleans, och det är svårt att se hur Miami kan räddas, säger forskaren Ben Strauss.

Oavsett vad vi gör för att minska växthuseffekten så kommer New Orleans ochMiami snart att ha sjunkit under havsytan, visar en amerikansk studie som presenterades i veckan. De ikoniska metropolerna i sydvästra USA är två av 414 amerikanska städer som är garanterade att dränkas i vatten på grund av den stigande havsnivån. Den enda frågan är när.

– En del av detta kan ske så snart som i nästa århundrade, säger Ben Strauss, vicepresident för havsnivå och klimatpåverkan på den amerikanska miljöorganisationen Climate Central, till Daily Mail.

Enligt Strauss skulle det också kunna ta flera århundraden.

– Bara tänk på en stor isklump i ett varmt rum. Du vet att den kommer att smälta, men det är svårare att säga hur snabbt.

Studien, som publicerats i amerikanska Proceedings of the National Academy of Sciences, pekar ut ett område kring USA:s kust som ligger i farozonen. I området bor i dag 20 miljoner personer – och i uppemot 1 825 kommuner kan mer än hälften av den bebodda ytan täckas av vatten. Av dem har 414 städer nått vad forskarna kallar ett ”låsdatum”, vilket innebär att de inte går att räddas oavsett hur mycket utsläppen minskas.

– Låsdatumet är när anden släpps ut ur lampan, när det inte längre finns någon möjlighet till återvändo, säger Strauss.

image

New Orleans har börjat sjunka

Värst drabbat blir New Orleans. Enligt studien kommer 98 procent av jazzens huvudstad att täckas av vatten – i bästa fall. Staden har redan börjat sjunka.

– New Orleans är en riktigt ledsam historia, säger Strauss.

– Det handlar verkligen bara om att bygga passande skydd eller om att eventuellt överge staden.

Det tysk-amerikanska forskarlaget kom fram till att extrema nedskärningar av koldioxidutsläpp och byten till förnybara energikällor skulle kunna rädda miljontals människor kring kusten. Forskare har redan fastställt att om vi inte minskar användandet av fossila bränslen till år 2100 så kommer jordens havsnivå att stiga med mellan fyra och tio meter.

– I vår analys så har flera städer en framtid som beror på våra koldioxidbeslut men vissa tycks redan vara förlorade, säger Strauss.

– Och det är svårt att föreställa sig hur vi skulle kunna rädda Miami i det långa loppet.

image

”Florida som en schweizerost”

Metropolen vid Floridas kust ligger på vissa ställen endast två meter över havsytan och kommer inte kunna skyddas av den porösa kalksten som strandvallarna är byggda av, menar experterna. Strauss liknar grunderna vid en schweizerost som vattnet kommer att rinna rakt igenom.

Även New York ligger i farozonen. Enligt studien skulle världsstaden kunna vara obeboelig så snart som år 2085. För att förhindra detta skäckscenario så skulle man innan år 2050 behöva minska jordens koldioxidutsläpp till de mängder man låg på 1950, säger studien.

Bland de städer som riskerar att se minst hälften av sin bebodda yta täckas i vatten har 21 över 100 000 invånare – bland annat Jacksonville i Florida, Chesapake i Norfolk och Virginia Beach i Virginia.

– Vi försökte verkligen visa vad konsekvenserna av våra koldioxidval kommer att bli, säger Strauss.

”Slentrianmässig förbränning”

Enligt världsvetenskapsmannen Michael Mann, som skrivit mycket om klimatförändringar, är studien ett ”viktigt bidrag till litteraturen”.

– Den ger en bättre utvärdering av de skadliga effekterna av omffattningen av havsnivåhöjningen som vi kommer att drabbas av i de kommande decennierna om vi fortsätter vår slentrianmässiga förbränning av fossila bränslen, säger Mann till Daily Mail.

Källa: Aftonbladet Plus!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:-( 
:unsure: 
;-) 
 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.