HV71 TioTalet – årskrönika av Christian Karlsson

Det är idag 31 december 2019 och ett decennium går mot sitt slut. Tio händelserika år för ishockeyn och i synnerhet för HV71. Vi har fått uppleva tio år med händelser som kommer finnas kvar i våra HV-minnen för alltid. Vi har fått uppleva glädje och sorg. Vi har fått avtacka några av våra största hjältar och legendarer och vi har fått se nya stjärnor lysa i våra gula, vita och blå matchställ. Ungefär som vanligt alltså? Eller? Nej, dessa år har varit lite extra speciella för oss HV fans. I alla fall för undertecknad.

Innan jag ger mig på en summering vill jag att ni själva funderar.

Vad är er summering? Vad är era starkaste HV minnen från det tiotal vi nu lämnar?

Jag ska ta det från början. Orkar ni inte läsa hela texten så sammanfattas varje säsong kortfattat inom parentes vid respektive årtal.

2 januari 2010 spelades decenniets första match när HV tog emot Brynäs inför ett på den tiden sedvanligt utsålt Kinnarps Arena. HV vann matchen med 4-3 på övertid efter att Johan Davidsson spelat fram Martin Thörnberg till ett av sina 20 mål denna säsong. HV71 slutade som seriesegrare. Detta var toppen av en storhetstid med guld 2008 och finalförlust mot Färjestad 2009. Den 24 april 2010, 113 dagar efter den där matchen mot Brynäs som skulle bli decenniets första, skrinnade man ut i Stockholm, på Johanneshov isstadion för att spela en match som kom att bli historisk som en av de mest dramatiska och till sist glädjefyllda och lyckligaste matcherna på tiotalet. Kvartsfinalen och semifinalen var passerad efter segrar mot Timrå och Skellefteå, båda två med 4-1 i matcher. Nu stod Djurgården på andra sidan och 3-2 i matcher var ett faktum i en finalserie som kom att bli historisk då fem av sex matcher gick till övertid och ramträffarna åt båda håll måste slagit något form av rekord. Matchen var tight. David Petrasek hade gjort det som många trodde skulle bli guldmålet till 2-1, men Kristoffer Ottosson kvitterade med fyra minuter kvar att spela. Matchen gick till övertid.

Fyra minuter in i övertidsperioden avgjorde publikfavoriten Teemu Laine matchen med sitt 3-2 mål till det fjärde SM guldet i HV historien och det första av två på tiotalet.

En väldigt speciell säsong. Legendaren Per Gustafsson gjorde efter 20 (!) säsonger sina sista matcher i HV tröjan. Likaså gjorde Stefan Liv sin sista match i HV tröjan den där lyckliga dagen på Hovet i Stockholm. Stefan med sin vinnarmentalitet gjorde en av sina bästa matcher i slutspelet just denna avgörande match i Stockholm och vi minns alla hans glädjeskutt när guldet säkrades. Nya ansikten som Ullström, Sundh, Önerud, Andre Petersson och Adam Almquist fick bli riktiga vinnare för första gången i HV71 denna säsong. David Petrasek slog till med poängrekord för backar med sina 53 poäng på 52 matcher. Ett rekord som står sig än idag.

Publiksnittet var bäst i SHL sett till beläggning med 6984 åskådare.

Det var även året då firma Davidsson, Voutilainen och Thörnberg var som bäst tillsammans. En trio som de senaste åren dominerat framförallt powerplay. Många experter sade att när dessa tre tillsammans med Petrasek och Puistola var inne på PP var det nästintill garant för mål.

2010-2011 (Gustafssons tröja i taket, serieseger, chockerades av AIK i fyra raka)

Säsongens första hemmamatch spelades mot Brynäs IF. En match HV vann med 5-4 på övertid. Minnesvärt denna kväll var att Per Gustafssons tröja hissades i taket i Kinnarps Arena. Han tackade för sig efter 20 säsonger i HV tröjan.

Nya målvakten Daniel Larsson fick axla ett stort ansvar mellan stolparna i arvet efter Stefan Liv. Grundserien var stark. HV71 slutade som seriesegrare och fick fritt välja motståndare i slutspelet där valet föll på åttan AIK. Där chockerades man av nykomlingen som gick segrande med 4-0 i matcher. Målvakten Viktor Fasth presenterade sig för första gången i AIK kassen där HV trots stort skottövertag i samtliga matcher fick se sig besegrade.

Noterbart denna säsong var att Johan Davidsson tog sitt första matchstraff i karriären samtidigt som han vid senare skede blev historisk, när han som sjätte spelare i ligans historia satte sin 500:e poäng. Den 11 januari genomgick Johan Davidsson en knäoperation och kaptensbindeln övertogs då av Pasi Puistola, som blev första finländske spelare att vara lagkapten i HV71.

Poängbäst blev Martin Thörnberg med sina 44 poäng.

Annars var denna säsong en stor missräkning för HV71 som med sin vinnarmentalitet inte räknade med att åka ut i kvartsfinal mot en nykomling.

2011-2012 (Stefan Livs bortgång, Jesse Joensuu, Petrasek återvänder)

Säsongen hann inte ens börja innan tragedin var ett faktum. Den 7 september 2011 kraschade KHL laget Lokomotiv Yaroslavls flygplan på väg till seriepremiären i Minsk. Ombord var våran älskade Stefan Liv. Hockeyvärlden var i total chock och sorg. Ett helt lag med enormt skickliga hockeyspelare, ledare och fina människor lämnade oss.

För fans, spelare och ledare i HV71 var sorgen efter Stefans bortgång enorm. Försäsongens sista dagar fick vikas åt sorgearbete och hyllningar för Stefan. Vid seriepremiären mot Djurgården anordnades ett enormt tifo i Kinnarps Arena för Stefan och både djurgårdare och HV fans gick samman för att hylla Stefan som var enormt uppskattad i hela hockeysverige. Vi saknar Stefan varenda dag och hans insatser i HV tröjan kommer aldrig någon att glömma. Tre SM guld och ett SM silver. Mängder med nollor och en personlig karaktär som älskades av alla. En hjälte och enorm människa. För mig var det just hans ödmjukhet och jordnära stil som stack ut. Stefan var vid tidpunkten på toppen av sin karriär. I en förturnering i Ryssland höll han nollan i 4 av 4 matcher och valdes till turneringens bästa spelare. Rutinerade Lokomotiv backen Ruslan Salei med 14 NHL säsonger i bagaget sade i en intervju att anledningen till att de vann turneringen stavades Stefan Liv.

Säsongen för HV startade trots allt. Ny i laget var bland andra den kraftfulle forwarden Jesse Joensuu. Finländaren som enbart stannade i HV denna säsong skulle komma att göra ett så pass stort avtryck att supportrar än idag skriker om hans återkomst. ”Kärnkraftverket” och powerforwarden Joensuu bildade tillsammans med Jesper Fasth och nya Jason Krog en fruktad förstakedja. Johan Davidsson blev tillsammans med Jason Krog poängbäst med 40 poäng. HV slutade trea i tabellen och gick upp i kvartsfinal mot Färjestad. Noterbart under grundserien var att David Petrasek återvände från KHL. David som hade en plan att tillsammans med Stefan Liv spela några säsonger i KHL för att sedan återvända till HV och ta ett sista guld tillsammans kom hem till HV familjen heltaggad. Hans intåg i laget hyllades stort med stora rubriker i Aftonbladet. Per Ledin beskrev de första segrarna som en del av ”Petrasek-effekten”.

10 Januari 2012 hissas Stefan Livs tröja i taket inför ett fullsatt och starkt berört Kinnarps Arena. Hockeysverige såg på när en av de största målvaktshjältarna fick tröjan hissad i taket.

I slutspelet och kvartsfinalen mot Färjestad var bataljen stenhård. Färjestad gick segrande med 4-2 i en sevärd matchserie där Joensuu stod i centrum. Med sin vilja och sitt kraftfulla spel lyckades han fånga många HV supportrars hjärta, inklusive undertecknad.

2012-2013 (Jesper Fasth tar nästa steg, Jämtin återvänder, Davidssons sista säsong)

En säsong då kedjan med Jesper Fasth och Jason Krog fortsatte skörda frukt. Tredje länken blev i Joensuus frånvaro Rhett Rakhshani. En ny amerikan som snabbt anpassade sig till laget. Denna säsong återvände Andreas Jämtin till laget efter några säsonger i LHC. Övergången blev uppmärksammad. Andreas kände sig ”hemma” igen. I HV. I laget han vunnit guld med 2008. Andreas var fast besluten att få fart på karriären.

Vad hände? – Jo detta blev året Andreas Jämtin fick chansen i Tre Kronor under VM på hemmaplan. Andreas kunde i lag med Sedinarna bärga sitt första och enda VM guld. Likaså kunde HV backen Elias Fälth spela hem sitt första VM guld.

Andreas fick göra göra ett mål i vägen till VM guldet 2013.

Det var även säsongen då NHL drabbades av lockout. SHL lagen låg lågt. Frölunda var tillsammans med Modo det lag i SHL som tog in kraft från NHL. En av världens bästa spelare, Matt Duchene förstärkte frölundalaget. Jag fick se Duchene live, i Kinnarps Arena. Han stängdes ner av HV71 nya komponerade defensiva kedja med Johan Davidsson och våra egna ”svin” Andreas Jämtin och Per Ledin. Vid en 2-1 seger på hemmaplan lyckades dessa tre även göra ett mål.

Det var mäktigt att se Davidsson ta en defensiv roll efter år och en lång karriär som offensiv härförare. Detta var första säsongen just Davidsson tog en defensiv roll och lämnade poängproduktionen åt andra, mycket på grund av ett slitet knä.

Noterbart denna säsong var hur nyförvärvet från Västerås, William Karlsson tog för sig som junior. Tillsammans med nya rutinerade Marcus Nilson och Patrik Carlsson bildades en fruktad kedja som öste in poäng. HV legendaren Jukka Voutilainen lämnade laget efter lång och trogen tjänst. En kille som agerat sniper under många år.

HV71 hade bäst beläggning i arenan, tacklades mest och sköt denna säsong mest skott på mål. Man placerade sig på en fjärde plats i tabellen med 102 inspelade poäng men fick i kvartsfinalen snöpligt se sig besegrade mot E4 rivalen LHC, 1-4 i matcher.

2013-2014 (Davidssons frånvaro, föryngringsprocess, från jumbolag till slutspel)

Nya stjärnskottet Jesper Fasth hade lämnat för Nordamerika. Hans avsked kom i skymundan då den största HV legendaren genom tiderna, Johan Davidsson, som de senaste säsongerna varit lagkapten, härförare och ankare i HV71 hade lämnat. Detta kom att bli ett kaotiskt och omtumlande år. För första gången på många, många år i HV71. HV var laget som under hela 2000 talet fram till denna tidpunkt varit ett stabilt topplag.

– Vi har genomgått en föryngringsprocess och har en hel del nya spelare i laget. En ung och spännande trupp med mycket utvecklingspotential, sa sportchefen Fredrik Stillman inför säsongen. Utfallet blev som väntat svagt. När halva serien var spelad var HV förankrade i botten och något behövde göras. David Petrasek som tagit över kaptensbindeln var klar och tydlig i media. – ”Vi kommer vända detta, och jag kommer älska det.”

HV förstärkte laget med Erik Christensen, Anssi Salmela, Chris Campoli och Toni Rajala. Fyra spetsspelare som inte bara hjälpte HV att ta sig upp från botten, utan även till slutspel.

Man slog ut Leksand i Play In för att sedan ge Skellefteå ett riktigt starkt motstånd i kvartsfinalen även om serien slutade 1-4 i matcher. En säsong som mångt om mycket handlade om Skellefteå som enkelt och komfortabelt vann guldet efter en uppvisning i finalserien mot Färjestad.

Poängbäst och lysande var William Karlsson med sina 44 poäng på 63 matcher.

2014-2015 (Davidssons tröja i taket, Andreas Johansson, Petraseks sista säsong)

Säsongen inleddes på finaste sätt med att Johan Davidssons tröja den 27 september 2014 hissades i taket i Kinnarps Arena. Det var den bästa tänkbara starten. Johan Davidsson med sina 16 säsonger i HV, fyra SM guld och mängder av rekord och utmärkelser hyllades inför ett fanatiskt Kinnarps Arena. Föreningens största genom tiderna förevigades i taket. Nr 76 kommer alltid finnas i allas våra hjärtan. Som den störste HV legendaren någonsin. Hur bra det än startade så ville denna säsongen annat. En ny tränare var på plats. Andreas Johansson.

Om säsongen innan var turbulent var denna säsongen än värre för HV. Mattias Tedenby var tillbaka, men hade en tung återkomst.

Supertalangen William Karlsson hade lämnat för Nordamerika, poängmaskinerna Rajala och Jason Krog var inte längre kvar och Marcus Nilson lämnade efter halva säsongen. Kvar var inte heller den starka backen Anssi Salmela. Det noterbara var att denna säsong leddes HV av just Andreas Johansson, som kom in i laget med en helt egen filosofi och ledarstil.

En ledarstil och personlighet som inte alls föll i harmoni hos laget. Andreas skapade disharmoni i hela truppen. Han misslyckades fatalt med att få laget att komma samman och HV skulle denna säsong fullborda fiaskot med en förlust i kvartsfinalen (2-4 i matcher mot LHC)

En av få ljusglimtar denna säsong var värvningen av backen Kristoffer Berglund. En spelare HV stött på i både Färjestad och Växjö. En vinnarskalle med ett hjärta för lagspel som inte alltid fått de största rubrikerna. Trots få rubriker och en relativt undanskymd roll lyckades Berglund göra ett så starkt intryck att våran egen kära Piotr Arvidsson vill se tröjan i taket. Säga vad man vill om det, men Berglund fanns där varje dag. Till 110 %.

Poängbäst och en av få riktiga ljusglimtar denna säsong var nya publikfavoriten Erik Christensen med 46 poäng på 44 matcher.

2015-2016 (Thörnberg var tillbaka, Johansson ut – Lindbom in, Arlbrandt återvänder)

Tränare Andreas Johansson inledde precis som föregående säsong som tränare men lämnade den 29 maj klubben efter stor turbulens och ersattes av guldhjälten från 1995, Johan Lindbom. En säsong då ikonen David Petrasek lämnat klubben, samtidigt som en annan ikon, Martin Thörnberg återvänt från KHL.

Simon Önerud var tillbaka efter spel i Modo och tillsammans med Tedenby drog han ett stort lass i produktionen offensivt.

Chris Abbott var ny i klubben. Säsongen blev inte alls bra. HV slutade på en nionde plats och fick i Play In möta Örebro som man besegrade för att sedan åka ut i fyra raka i kvartsfinalen mot Skellefteå. Femte året i rad med uttag i kvartsfinal.

Noterbart var att Pär Arlbrandt i slutet av säsongen återvände till HV71.

2016-2017 (Petraseks tröja i taket, nya unga stjärnskott, SM Guld)

Den 27 januari 2017 var det dags för nästa ikon att förgylla taket i Kinnarps Arena. David Petraseks nr 22 hissades till taket under en match mot Leksand.

Ytterligare en legend med en mängd rekord som fått tröjan i taket under detta tiotal.

Med Johan Lindbom och nya Lillis Lundh och Niklas Rahm som tränare gick man in i en säsong som skulle komma att bli historisk. Nya i laget var bland andra tuffa unga backen Andreas Borgman, J-VM målvakten Linus Söderström, Harvard-kaptenen Dylan Reese, vinnarskallen Christoffer Persson, finländska stjärnbacken Mikko Lehtonen och talangen Lias Andersson som togs upp från egna J-20 laget.

Säsongen slutade med en stark andraplats efter Växjö i en säsong där HV endast släppte in 99 mål. Linus Söderström slog Henrik Lundqvists tidigare 14 år gamla rekord genom att enbart släppa in 1,34 mål per match.

I slutspelet besegrades i kvartsfinalen Färjestad med 4-0 i matcher.

Hemvändande David Ullström skadade sig under kvartsfinalserien men hann med att avgöra en match.

I Semifinalen besegrades Malmö med 4-1 i matcher.

Den s.k ”Bumbikedjan” hade tagit form. Lias Andersson, Mattias Tedenby och Filip Sandberg blev kedjan som charmade publiken i slutspelet.

Finalserien spelades mot Brynäs. En historisk finalserie då serien gick till sju matcher och övertid. Lagen besegrade varandra på bortaplan tills serien var framme vid match 7 och övertid.

Match 7 i Kinnarps Arena. Biljetterna tog slut på fem minuter. Arenan kokade. HV var i första finalen sedan den där finalserien mot Djurgården 2010.

I den sjunde matchen hade Brynäs tagit ledningen med 1-0 genom Jacob Blomqvist.

Christoffer Törngren kvitterade, till 1-1, i den tredje perioden.

Resultatet stod sig……. Nervositeten och anspänningen hos fansen var total. Sportchefen Johan Hult hade lämnat arenan i nervositet. Han kunde inte titta.

En bit in i fjärde perioden spelade Andreas Borgman upp pucken från vänsterläge i egen zon, upp till Martin Thörnberg, som med krossad pung vek in och spelade fram Simon Önerud som avgjorde matchen. Två hemmasöner såg till att HV säkrade sitt femte SM Guld på övertid i match 7. Bilarna

tutade och vinkade på Hult som förstod att guldet var säkrat. Glädjen och decibeltalet måste slagit rekord i Kinnarps.

För första gången sedan den där dagen den 24 april 2010 fick HV återigen fira ett guld. Denna gång på hemmaplan. Framför de bästa fansen i världen.

Efter ett fantastiskt slutspel fick Simon Önerud motta Stefan Liv Memorial Trophy som slutspelets viktigaste spelare (MVP).

Poängbäst blev under grundserien Tedenby och Ted Brithén med sina 31 poäng på 49 matcher.

2017-2018 (Stor spelaromsättning, Piluts genombrott, missad kvartsfinal)

Andreas Borgman, Linus Söderström, Pär Arlbrant, Chris Abbott, Niklas Hansson, Ted Brithen, Lias Andersson, Adam Almquist, Erik Christensen, Simon Önerud, Filip Sandberg och Teemu Laine hade lämnat laget.

Guldet skulle försvaras. Nya krafter anslöt. Viktor Ejdsell, Robin Figren, Sebastian Wännström, Topi Jaakola, Bill Sweatt, Max Wärn, Pierre Engvall och en skadefri David Ullström skulle hjälpa HV att försvara guldet.

Saker gick inte som planerat. HV fick kämpa i botten av tabellen och det ville sig inte bättre än till Play In, där HV fick se sig besegrade av LHC.

En säsong som blev en total missräkning. Lagkapten Martin Thörnberg drogs med skador nästan hela säsongen, och harmonin som fanns året innan var inte där.

Genombrott stod Lawrence Pilut för. Pilut var klart lysande stjärna i HV och blev också poängbäst med sina 38 poäng på 52 matcher.

2018-2019 (Lehtonen tillbaka, svag grundserie, Lindbom sparkas, problem med PP, kvartsfinalserie till 7 matcher mot FBK)

Dennna säsong var vår guldback Mikko Lehtonen tillbaka. Från Djurgården kom stjärnan Marcus Ljungh. NHL meriterade Joakim Andersson anslöt, likaså Malmös offensiva back Nils Andersson och rutinerade Andreas Thuresson. Dansken Markus Lauridsen och tuffe Didrik Strömberg skulle stå för det defensiva.

Meningen var att HV skulle komma tillbaka till kriget om medaljerna. Så blev icke fallet. Lawrence Pilut var borta och saknad och spelet synkade inte alls. Precis som de senaste säsongerna fungerade inte alls PP. Johan Lindbom sparkades och Lillis tog över huvudansvaret.

HV lyckades trots allt besegra Rögle i Play In och ställdes därefter mot ett Färjestad som vann serien. Många tyckare tippade en enkel resa för Färjestad, men så blev icke fallet. Kvartsfinalen var stenhård. Match 5 varade i 6 perioder. Den längsta kvartsfinalen i historien. En av svensk hockeys längsta matcher, som dessvärre Färjestad lyckades vinna.

Matchserien gick till en sjunde avgörande match i Karlstad efter att HV vunnit match 6 hemma i ett kokande Kinnarps med 5-3.

Aftonbladet skrev efter match 6:

Match 7 blev tight och jämn. Färjestad gick segrande med 3-2 i sin hemmaarena och vi HV fans fick se ett uttåg i kvartsfinal. Något varken vi fans, laget eller ledare köper. . Jag är bara glad att jag får vara med på den här resan ända till slutet. Matchen, då? HV71 offrade sig, täckte skott och spelade som om den här matchen var den sista. HV71 spelade för sin överlevnad. Färjestad som om de absolut inte ville ha någon match sju i Karlstad på onsdag, men samtidigt utan att se ut som den lagmaskin som vann serien”.

Match 7 blev tight och jämn. Färjestad gick segrande med 3-2 i sin hemmaarena och vi HV fans fick se ett uttåg i kvartsfinal. Något varken vi fans, laget eller ledare köper.

Vi är nu inne i säsongen 2019-2020. Vi befinner oss på en stabil top6 placering. Skall denna säsong sluta med ett nytt guld?

Om några timmar går solen ner för sista gången på tiotalet. Ett tiotal med enormt många känslor och händelser för oss HV älskare där jag personligen framförallt tar med mig gulden, avsked och tröjhissningarna samt minnena av Stefan.

Vad är era starkaste minnen av tiotalet och vad tror ni kommer ske nästa decennium?

Sist men inte minst vill jag tillönska alla fans, spelare och ledare i och runt föreningen HV71 ett Gott Nytt år. Hoppas på ett roligt 20 tal.

/Christian

Facebookprofil: https://www.facebook.com/christian.karlsson.92775

*tack Christian för tillåtelse att publicera årskrönikan här hos mig. Bra summering & bra skrivet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:-( 
:unsure: 
;-) 
 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.