Ikea storinvesterar mitt i krisen

Ikea investerar över 4 miljarder kronor på möbeljättens hemmamarknad. Utöver det nyligen öppnade varuhuset i Uppsala ska fyra nya anläggningar öppnas runt om i Sverige.

ikea-kamprad

”Jätteinvesteringarna kommer självklart att kortsiktigt påverka vårt resultat”, säger Jeanette Söderberg, Ikeas Sverigechef.
Samtidigt som stora delar av det svenska näringslivet tvingas till massuppsägningar och skrinlagda investeringar gör Ikea sin största investering på länge.

I april öppnade bolaget sitt nya varuhus i Uppsala. Anläggningen är med sina 36.000 kvadratmeter näst störst av Ikeas 17 varuhus i Sverige. Och investeringen på runt 800 miljoner kronor är bara en del av expansionsplanerna.

Målet är att bygga ytterligare fyra nya anläggningar de närmaste åren. Enligt Ikea ligger den genomsnittliga etableringskostnaden för ett nytt varuhus på drygt 800 Mkr. Det innebär att investeringarna i Sverige kommer att hamna på över 4 miljarder kronor om planerna blir verklighet.

Det är enormt mycket pengar. Men långsiktigt är vi övertygade om att detta blir en mycket god affär som kommer att locka kunder och lyfta Ikeas försäljning i Sverige”, säger Jeanette Söderberg.

Senare i år öppnar Ikea i Svågertorp utanför Malmö. Med 45.000 kvadratmeter blir varuhuset väsentligt större än det gamla i Bull­tofta som nu ersätts. Bara varu­huset i Kungens Kurva söder om Stockholm är större. Det innebär att Ikeas investeringar bara i år ser ut att landa på över 1,5 miljarder kronor.

Ikea verkar också äntligen ha fått ett länge efterlängtat klartecken för sitt nya varuhus i Helsingborg.
”Vi jobbar för fullt med förberedelserna. Förhoppningsvis kan det stå klart nästa år”, säger Jeanette Söderberg.

Därutöver siktar Ikea på att bygga nya varuhus i Västerås och Uddevalla de närmaste åren.

Företaget har nästan utan undantag lyckats växa i både goda och dåliga tider. Men inte ens Ikea är immunt mot den svaga konjunkturen.

”Nej, vi är inte opåverkade. Vår försäljning i Sverige minskar och kommer troligen att falla det här verksamhetsåret”, säger Jeanette Söderberg.

Hon vill inte avslöja exakt hur mycket försäljningen har backat hittills under det verksamhetsår som inleddes den 1 september.

”Enligt den senaste statistiken minskade möbelförsäljningen i Sverige med 10 procent mellan september och mars. Vi minskar också, men betydligt mindre än så”, säger Jeanette Söderberg.

Ikeas svenska varuhus har en lång svit med ständigt nya försäljningsrekord. Bara sedan Jeanette Söderberg tog över som vd för Ikea Svenska Försäljnings hösten 2005 har försäljningen med bred marginal passerat drömgränsen 10 miljarder kronor. I fjol steg den med totalt 35 procent till nya toppnoteringen 12,3 miljarder kronor. Det innebär att försäljningen har mer än fördubblats sedan 2000.

Senast Ikeas försäljning i Sverige minskade var kris­året 1993 då den sjönk med 6 procent.

Vi är långtifrån i något krisläge. Vi har ändå ökat jakten på sänkta kostnader och effektiviseringar och kommer att visa plussiffror även i år trots en tuff marknad. Tyvärr ser vi inga tydliga tecken på en vändning och är inställda på att lågkonjunkturen kommer att ta tid”, säger Jeanette Söderberg.

* Källa: di.se

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:-( 
:unsure: 
;-) 
 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.