Lagändringar 2010 – din nya vardag

Nytt år och nya vanor. Samt en del nya lagar och regler. En förändring som de flesta svenskar kommer att märka är att kontrollmärket på bilar försvinner. Efter årsskiftet avskaffas det lilla starkt färgade märket som suttit på svenska registreringsskyltar sedan trettio år.

bil-kontrollmarke 50oring2010

Sista utskicket av kontrollmärken skedde den 18 december i år och fordonsägare som betalat sin därefter kommer inte att få något kontrollmärke. De som har gamla märken på sin bil behöver inte bemöda sig med att ta bort det men det fyller i fortsättningen ingen funktion.
– Kontrollmärket var en bra lösning och det har fungerat i över 30 år, men med dagens teknik finns det bättre lösningar. Vägtrafikregistret är tillgängligt 24 timmar om dygnet och Polisen kan göra fordonskontroller direkt mot registret, säger Birger Höök, direktör för trafikregistret inom Transportstyrelsen.

Femtioöringen försvinner.
En annan kär liten pryl som försvinner är femtioöringen. Efter den 30 september kommer den inte längre att göra någon nytta i plånboken. De priser som idag slutar på femtio öre kommer att avrundas upp till närmsta krontal.

Många lagändringar som träder i kraft nästa år gäller trafik och den som tänker på miljön gynnas. Till exempel slipper den som har miljöbil betala fordonsskatt efter den 1 april 2010. Samtidigt höjs energiskatten på dieselolja. När det kommer till besiktning kan det bli fler val än tidigare då Svensk bilprovning förlorar sitt monopol och marknaden öppnar för fler företag att besiktiga bilar.

FöretagarFörbundets jurister har sammanställt ett dokument över de lagändringar som träder i kraft under 2010. Här finns fler lagändringar inför 2010 samlade.

*källa: JNytt samt FöretagarFörbundet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:-( 
:unsure: 
;-) 
 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.