Nasa: Vi har hittat en ny jordliknande planet

Kepler-452b

Vid 18-tiden meddelade Nasa att en ny jordliknande planet har hittats. Kepler-452b beskrivs som en äldre kusin till vår planet.

Enligt vetenskapsmännen är den jordlika planeten sannolikt ungefär sex miljarder år gammal.

Gravitationen på planeten, som fått namnet Kepler-452b, beräknas vara dubbelt så stor som jordens.

– Det innebär att du och jag skulle väga dubbelt så mycket, förklarar Jon Jenkins.

Avståndet till vår kusin är 1 400 ljusår.

– Så packa väskan, skojar han.

Omloppstiden för planeten är 385 dagar – med andra ord inte mycket längre än jordens. Däremot är planeten molnigare. Forskarna säger sig tro att Kepler-452b har flera aktiva vulkaner.

– Det är det närmsta en annan plats som någon möjligen skulle kalla hem som vi har hittat, förklarar vetenskapsmännen vid presskonferensen.

Den nyfunna planeten kretsar kring en stjärna som liknar solen, men som är tio procent större och lyser tjugo procent starkare. Stjärnan ligger fem procent längre bort från Kepler-452b än vad solen gör från jorden.

Forskarna tror att Kepler-452b har en atmosfär, men vet än så länge väldigt lite om hur den ser ut. Inte heller exakt hur stor massan av kusinen till jorden är har de kunnat räkna ut. Däremot bedömer de att den nyupptäckta planeten har en diameter som är 60 procent större än jordens, vilket gör att den räknas som en så kallad superjord.

Utöver Kepler-452b har astrofysikerna hittat ytterligare elva intressanta exoplanetkandidater i den beboeliga zonen. Dessa behöver emellertid undersökas ytterligare innan forskarna kan säga mer om deras förhållanden.

– Vi kommer närmre och närmre att hitta en tvillinglik planet. Vi har inte hittat den ännu, men det här är det närmsta hittills, säger Jeff Coughlin vid SETI-institutet.

Robert Cumming, astronom vid Onsala rymdobservatorium, tycker det fyndet är spännande men tillägger att den nya planeten trots allt ligger ganska långt bort.

– Riktigt roligt blir det första när vi kan se sådana är planeter runt närliggande stjärnor. Nu när vi vet att det finns väldigt många planeter runt andra stjärnor i Vintergatan kan vi vara ganska säkra på att det finns lika bra kandidater på närmre håll, säger han.

Keplerteleskopet har letat efter nya beboliga världar i Vintergatan sedan 2009.

Hittills har rymdteleskopet hittat över tusen planeter i den beoboliga zonen, det vill säga som varken är för varma eller för kalla för att det ska kunna finnas flytande vatten.

Med Kepler-452b blir det totala antalet närmare bestämt 1030 stycken.

 

Källa: Nasa: Vi har hittat en ny jordliknande planet | SvD

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:-( 
:unsure: 
;-) 
 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.