PiratTV – miljonskadestånd

image

I Jönköping hittade polisen olaglig utrustning på flera platser för att distribuera Viasats, Canal Digitals och Com Hems tv-utbud. På bilden Com Hems kontor.

Åtta personer misstänks ingå i det pirat-tv nätverk som har sprängts i Jönköping. De inblandade hotas av skadestånd på mångmiljonbelopp.

Utredningen är omfattande och kammaråklagare Henrik Rasmusson vid Internationella åklagarkammaren har fått fram till 15 januari på sig att väcka åtal. Men det lär dröja betydligt längre än så.

— Det är mycket beslag gjorda och det tar lång tid att analysera allt datamaterial. Det kvarstår också många förhör och insamling av uppgifter. Jag har meddelat tingsrätten att åtal lär kunna väckas först sent under våren, säger Henrik Rasmusson.

Tillslag i somras

Det var i början av sommaren som polisen gjorde tillslaget mot pirat-tv nätverket i Jönköping. Olaglig utrustning hittades och åtta personer hördes.

Genom att koppla upp sig mot nätverket har kunder kunnat ta del av Viasats, Canal Digitals och Com Hems tv-utbud till ett billigare pris.

Polis och åklagare kom härvan på spåren efter anmälan från de tre tv-jättarna.

Nu finns åtta misstänkta för att ha drivit verksamheten, alla har koppling till Jönköping.

— De är antingen misstänkta som gärningsmän eller som medhjälpare till gärningen, säger Rasmusson.

Dessutom misstänks också en stor mängd kunder för brott. Det finns åtminstone flera hundra, men antalet lär växa, menar Rasmusson.

Stort skadestånd

Vid fällande domar riskerar de drivande i nätverket att få betala stora skadestånd. De tre bolagen Canal Digital, Viasat och Com Hem kräver totalt 59 400 000 kronor på grund av brottet.

De pengarna har säkrats hos en av de misstänkta, en 31-årig man från Jönköping. Han har fått sina tillgångar på upp till 59 400 000 belagda med så kallad kvarstad av Jönköpings tingsrätt.

— När det gäller kvarstaden ansåg jag att det var störst möjlighet att säkra tillgångarna hos den här personen, säger Henrik Rasmusson. Anser rätten att alla har varit delaktiga får de betala skadeståndet solidariskt, säger Henrik Rasmusson.

Överklagat beslut

31-åringen har överklagat beslutet om kvarstad. Det har hovrätten tidigare avslagit.

Nyligen har tingsrätten beslutat att kvarstadsbeslutet ska fortsätta att gälla.

— Min klients inställning är att han inte är skyldig till det som åklagaren lägger fram. Han erkänner att han har varit med i nätverket till en början, i en liten omfattning, säger 31-åringens advokat Marcus Johansson.

31-åringen har i första hand yrkat att kvarstadsbeslutet ska upphävas och i andra hand sänkas till drygt två miljoner kronor.

* Källa: Jönköpings Posten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:-( 
:unsure: 
;-) 
 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.