Postnords avgift på Kinapaket

Postnords nya momshanteringsavgift på varor från Kina och andra länder utanför EU väcker många frågor.

Här reder vi ut vad som gäller kring moms, avgifter och leveranser för Kinapaketen.

1. Hur fungerar den nya avgiften?

Om du köper varor från länder utanför EU:s tullunion gäller följande:

• För varor värda upp till 1 500 kronor tillkommer en momshanteringsavgift på 75 kronor.
Om varan är värd mer än 1 500 kronor ligger avgiften på 125 kronor. Den högre avgiften täcker också kostnaden för tulldeklarationen.

Utöver avgiften ska dessutom moms betalas. Normalt ligger den på 25 procent av försändelsens värde inklusive eventuella fraktkostnader.

2. Vad händer nu när jag handlar från exempelvis Kina?

När ditt paket ankommer till Postnord i Sverige registreras det. Därefter skickas en avisering ut till mottagaren via sms eller brev med betalningsinstruktioner. Där framgår hur lång tid man har på sig att betala innan varan skickas tillbaka till avsändaren. Man har alltid åtminstone 14 dagar på sig att betala.

3. Hur mycket dyrare blir mitt köp?

Ett mobilskal köpt från Kina som tidigare kostade 40 kronor kommer nu att kosta 50 kronor, plus avgiften på 75 kronor. Det nya totalpriset blir alltså 125 kronor.

4. Vad händer om jag inte betalar?

Då skickas paketet tillbaka till avsändaren. Hittills rör det sig om 400 000 paket som kommer att skickas tillbaka till Kina och andra icke-EU-länder.

Om du inte betalar annulleras kraven på moms och avgift, vilket innebär att du inte riskerar inkassokrav eller liknande.

5. Från vilka länder gäller avgiften?

Avgiften gäller på alla varor som handlas från länder utanför EU:s tullunion. Det rör sig alltså inte bara om Kina, även om merparten av alla paket kommer därifrån.

6. Varför tar Postnord ut den här avgiften?

Bakgrunden är att det under förra året kom enorma mängder paket från Kina till Sverige. I slutet på året handlade det om i snitt 160 000 paket om dagen.

Varorna är ofta billiga och i stort sett befriade från frakt. Merparten av de svenska kunderna betalade inte heller in den svenska momsen på paketen. Statskassan gick därmed miste om hundratals miljoner kronor i uteblivna momsintäkter.

*källa: Aftonbladet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:-( 
:unsure: 
;-) 
 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.