Projekt: NAS (nätverkshårdisk)

freenaslogo

Kamila och barna har varit ute och åkt ned sväng med bilen under denna vecka. Närmare bestämd ner till Janeth-Pippi-Långstrump Landskrona landet i Skåne. Gräsänkling under 2 nätter så har fanns det lite tid över till ett projekt som jag har haft i tankarna ett tag nu.

Det var ju ett tag sen vi köpte nuvarande hemma PC. Ju längre tiden går så samlas man på sig mer och mer bilder, dokumenter, mail som MÅSTE sparas. En tung bördan som jag har gått och klurat på hur det ska göras. Det finns ju lösningar som man kan köpa, dock så få man hosta typ 2-3000 lökar för att få en någonlunda bra produkt.

Vad är en NAS? – Nu sitter ni nog och undrar vad tusan är det han bygger nu?, jo, förkortning NAS är: Network-Attached-Storage, alltså, Nätverksansluten hårdisk. rakt översatt.

Envis, och med en längre tid av samlande av PC delar från här och där så lyckades jag bygga en egen. PC är Margarethas gamla häck PIII 650 Mhz med 512 SDRam minne. Operativet är BSD (unix, linux liknande operativ). Monterade 2x 200GB IDE hårdiskar i och vipps, nu har jag en NAS hemma. Flytta över viktiga filer till den i 100Mbit/sek över nätverket. Kanoners…….. H?ller tyst

När backupen var klar så stänger jag av maskinen. Den är i för sig byggt för att stå på hela tiden, men med tanke på att jag inte dagligen tas viktiga backup så spara vi lite ström genom att stänga av den väntande till nästa backup.

Länkar och ref: FreeNAS, FreeBSD

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:-( 
:unsure: 
;-) 
 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.