Rosacea

image

Hej då hudutslag – nya krämen är här

Finnar, knottror, rodnad, synliga blodkärl.

Nu finns ett nytt botemedel rosacea – som kan minska synliga utslag med upp till 83 procent.

– Det har visat sig överlägset tidigare behandlingar, säger hudläkaren Christoph Martschin.

Så många som 40 miljoner människor världen över tros ha hudsjukdomen rosacea. I Sverige beräknas antalet drabbade vara uppemot 850 000 personer. Ändå är kunskapen kring denna kroniska åkomma skrämmande liten, enligt hudläkaren Christoph Martschin.

– Många blir ställda när jag frågar om de fått hjälp. ”Jag har bara lite känslig hud, allergi, det går i släkten” blir ofta svaret hos dem jag möter. De vet inte vad de ska göra och försöker skrubba bort utslagen, men det förvärrar bara saken, säger han.

Dålig självkänsla

Få har en diagnos, samtidigt visar undersökningar att rosaceadrabbade har en påtagligt sämre livskvalitet än andra. Psykiskt lidande i form av skamkänslor, ångest och dålig självkänsla är mycket vanligt.

– Det hänger ihop med hur de bemöts av omgivningen. Rosaceadrabbade har sämre chanser att få jobb, särskilt i högre befattningar, och de är mindre benägna att ha en partner, säger Christoph Martschin.

Nytt botemedel

Symptomen kan komma och gå, blossa upp i några veckor eller månader och sedan klinga av. Samtidigt kan rodnaden i ansikte fördjupas och blir mer permanent. En försenad diagnos försenar tidpunkten att få hjälp. Mycket olyckligt menar Christoph Martschin, eftersom det nu kommit ett helt nytt botemedel till Sverige – receptbelagda krämen Soolantra som godkänts av Läkemedelsverket.

– Det har visat sig att vanliga hudparasiter, så kallade demodex, kan trigga igång rosacea. Dessa parasiter finns hos alla, men i ökad mängd i huden hos rosaceapatienter. Soolantra riktar sig dels mot inflammationen, dels tar den död på parasiterna. Studier har visat bättre resultat än nuvarande standardbehandling med metronidazol. Synliga utslag kan minskas med upp till 83 procent, säger Christoph Martschin.

Går i skov

Det handlar om en långtidsbehandling, som kan behöva upprepas många gånger då sjukdomen går i skov. Eftersom solexponering är en av den viktigaste faktorerna som triggar rosacea ska nya hudkrämen även kompletteras med ett riktigt bra solkräm med effektivt skydd mot infraröd strålning.

– Ju ljusare hud, desto större benägenhet att få rosacea. Sjukdomen är inte lika vanlig vid ekvatorn, säger Christoph Martschin.

Men hur vet man att man har rosacea och inte vuxenakne?

– Brustna blodkärl och diffus rodnad är tecken på rosacea. Vid akne kan man se pormaskar och större delen av ansiktet är angripet. Sedan svarar man olika på behandlingen också.

De som misstänker att de drabbats av rosacea ska i första hand vända sig till sin husläkare för råd och hjälp.

* källa: Aftonbladet Plus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:-( 
:unsure: 
;-) 
 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.