Så dyr blir din Ipredrättegång

Den 1 april träder den ifråga­satta Ipredlagen i kraft. Lagen ger rättighetsinnehavare rätt att be en domstol om hjälp att få reda på vilken dator som har laddat ner deras material.
När de väl har fått reda på ägaren till ett visst IP-nummer får de själva välja vad de ska göra med informationen.

I Danmark, som haft en liknande lag i flera år, skickar ­rättig­hetsinne­havarnas organisation Antipiratgruppen kravbrev på flera hundra tusen kronor till misstänkta fildelare.
– I Danmark har de tagit i så väldigt att det också blivit motreaktioner i domstolarna, men så länge som den svenska Antipiratbyrån håller sig till rimliga belopp så kanske många betalar för att slippa krångel, säger Marianne Levin.

Om en misstänkt illegal fildelare däremot skulle välja att inte betala kan rättighetsinnehavaren välja att stämma fildelaren i domstol. Stämning är ett så kallat civilmål, ett mål mellan enskilda parter, som bland annat betyder att ingen av parterna har rätt till offentlig försvarare, utan själva måste stå för de nödvändiga rättegångskostnaderna.

Den förlorande parten måste dessutom betala motståndarens kostnader. Men att någon skulle bli fälld för illegal nedladdning är dock långt ifrån säkert.
– Lagen säger att åtgärderna ska vara proportionella. I domstolarna finns en mer balanserande in­ställning till parternas olika intressen än den som finns i riksdagen i dag som bara har sett proportionalitet som en integitetsskydds­fråga, säger Marianne Levin.

Hon är osäker på hur en domstol ska tillämpa Ipredlagen om det kommer upp stora osäkerheter om vem som använder ett IP-nummer.
– Det kommer att bli svårt att visa vem som har gjort intrånget. Alla som är smarta nu kommer att se till att använda dynamiska IP-adresser och andra tekniker som gör det svårt att bevisa vem som laddat ner något, säger Marianne Levin.


Marianne Levin

Artikel hämtad från Metro nättidning 2009-03-04 07:35

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:-( 
:unsure: 
;-) 
 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.