Sommardäck – märkningarna du behöver känna till

Med rätt sommardäck minskar bilens bromssträcka, bullernivå och bränsleförbrukning. Det skiljer sig mycket från däck till däck vilka egenskaper man får och hur länge de håller.

Det är viktigt att du väljer däck som motsvarar de specifikationer som bilens instruktionsbok anger. Har du inte instruktionsboken tillgänglig finns informationen på Transportstyrelsens webbsajt eller så kollar du bara märkningen på dina befintliga sommardäck. På Prisjakt kan du även slå in bilens registreringsnummer så visas däck som passar just din bilmodell.

Märkningar att ha koll på

Alla däck är märkta med däckdimension, belastningsindex, hastighetskod och tillverkningsdatum. De flesta sommardäck har också en energimärkning som visar bränsleeffektivitet, våtgrepp och däckets bullernivå. Har du någon gång kollat energimärkningen för hushållsapparater som disk- eller tvättmaskin kommer du att känna igen hur märkningen ser ut.

Ger en vink om däckets egenskaper

Energimärkningen är inte allsägande utan ger en vink om vilka egenskaper däcken har under testförhållanden. Märkningen tar inte med våra nordiska väderförhållanden i beräkningarna vilket gör att du bör komplettera informationen med tester som visar hur bra däcken faktiskt är.

Det här betyder däckmärkningarna

Däckets dimension anger däckets bredd i millimeter, däcktvärsnittets höjd i förhållande till bredden, däcktypen och fälgens diameter i tum.

Belastningsindex anger den maximala vikten som får påläggas varje enskilt hjul. Viktigt är att komma ihåg detta också när man väljer reservdäck så specifikationerna följer tillverkarens rekommendationer.

Hastighetskoden anger den maximala hastigheten med vilken det enskilda däcket får framföras. De vanligaste hastighetskoderna idag är Q = 160 km/h, S = 180 km/h, T = 190 km/h, H = 210 km/h, V = 240 km/h, W = 270 km/h, Y = 300 km/h. För personbilar är det ingen fara att man råkar välja ett däck som inte når upp till högsta hastigheten på våra svenska vägar, alla har en ordentlig marginal.

DOT-märkningen anger primärt när däcket tillverkades men gör det också möjligt för tillverkaren att spåra tillbaka var däcket tillverkades om det skulle behövas. Om ett däck till exempel har dot-märkningen DOT H3AE JD7R 4210 anger de två första tecknen (H3) en kod för anläggning där däcket tillverkades, de följande två tecknen (AE) är koden för däckets dimension. Nästa teckengrupp (JD7R) är tillverkarspecifika och inte något köparen behöver veta. Sista teckengruppen (4210) anger tillverkningsveckan med de två första siffrorna och året med de två sista. Däcket är alltså tillverkad vecka 42 år 2010.

Det här betyder energimärkningen

Energimärkningen står inte tryckt på däcken utan anges på en lapp som fästs på däcken. Här står information om bränsleffektivitet (rullmotståndet), våtgrepp och bullernivå.

Bränsleeffektivitet med klassificering från A till G anger hur bränsleeffektivt däcket är. Ett lättrullat däck använder mindre energi, minskar bränsleförbrukningen och gör att du kommer längre på varje tank. A är den högsta klassen och G är den lägsta för bränsleeffektivitet. Notera att klassen D inte används för personbilar. Skillnaden mellan A- och G-däck kan innebära en minskning i bränsleförbrukning med upp till 7,5 procent.

Våtgrepp med klassificering från A till F anger däckets förmåga under våta förhållanden. Ett A-klassat däck har upp till 18 meter kortare bromssträcka när man kör i 80 kilometer i timmen på ett vått underlag än ett F-klassat däck. Notera att klasserna D och G inte används för personbilar.

Bullernivån anges i decibel och berättar det yttre buller som däcket genererar. Med upp till tre ljudmarkeringar ser man däckets bullerklass där en markering visar att däcket har tre decibel eller lägre ljudnivå än det europeiska gränsvärdet. Två markeringar visar en rimlig ljudnivå medan tre markeringar anger att däcket är högljudd.

Källa: Sommardäck – märkningarna du behöver känna till

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:-( 
:unsure: 
;-) 
 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.