Var finns ditt närmaste skyddsrum?

Kartsökning över skyddsrum i din närhet

I Sverige bor det nästan tio miljoner människor. Om det blir krig ska civilbefolkningen kunna söka skydd i något av de drygt 64.000 skyddsrum som finns i landet. Men varje skyddsrum har ett begränsat antal platser och tillsammans räcker de bara till ca 68 % av befolkningen. Var ligger ditt närmaste skyddsrum och hur många platser finns det där? Utforska i kartan

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är den som ansvarar för skyddsrummen i Sverige.

De är i regel placerade i områden där man bedömer att många människor kan tänkas befinna sig vid ett anfall – alltså i tätbebyggelse. Man tillhör inget speciellt skyddsrum utan ska ta sig till det som ligger närmast.

Rummen är konstruerade för att personer ska kunna vistas där i minst tre dygn och där ska finnas vatten, värme, ventilation och möjlighet att gå på toaletten.

0,75 kvadratmeter per person räknar man med när man bestämmer hur många personer som får plats i ett skyddsrum. På grund av allergirisken får man inte ta med sig några husdjur.

Den bedömda hotbilden för Sverige, och hur riksdagen och regeringen vill prioritera skyddsverksamheten är det som styr om det byggs nya skyddsrum.

Källa: SVT Nyheter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:-( 
:unsure: 
;-) 
 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.