Xynthia sveper över Sverige

xynthiastorm

Änn så länge så är det inte riktigt dags att lägga ifrån sig snöskyffeln. Stormen Xynthia har orsakat enorma problem i södra Europa.

I dag når ovädret Syd- och Mellansverige. SMHI varnar för hårda vindar och nya kraftiga snöfall.

Södra Europa drabbades under helgen av orkanvindar och skyfall. Ovädret döptes till Xynthia och har kostat minst 53 människor livet i Västeuropa. Värst drabbades Frankrike. Längs den franska västkusten slog åtta meter höga vågor in mot kusten och orsakade stora översvämningar.

Sveper norrut
Stormen försvagas i takt med att den sveper norrut, men SMHI utfärdar ändå en klass 1-varning. Längs Sveriges kuster väntas hårda vindar och inåt landet kan det falla upp till en decimeter nysnö. Stora delar av landet får räkna med nederbörd, mest som snöfall, men nära Östersjökusten väntas även regn. När lågtrycket senare idag passerar österut drar kallare luft ner och det fryser till. Kallt men klart från tisdag Sportlovsvädret ser ut att bli bättre på tisdagen då stora delar av landet kan räkna med klart väder.

Samtidigt faller temperaturerna igen. Nordliga vindar som sveper över landet gör att det blir minusgrader i hela landet, även längst ner i södra Sverige.Det klara vädret väntas bestå i hela landet fram till helgen. Men de som befinner sig i fjällen bör räkna med någon enstaka snöby.

* källa: Aftonbladet.se 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:-( 
:unsure: 
;-) 
 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.